ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ : Συμπτώματα, αυτοβοήθεια, αντιμετώπιση

γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Γενικά 

Όλοι μας αισθανόμαστε κάποιες φορές κουρασμένοι, λυπημένοι, ανήσυχοι ή έχουμε άγχος, όταν συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα στη ζωή μας που δημιουργούν εντός μας έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αυτό είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Όταν, όμως, κάποιος αισθάνεται καθημερινά ανησυχία ή άγχος για τις περισσότερες καταστάσεις ή για πράγματα που πρόκειται να κάνει, χωρίς να μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του αυτά, τότε μιλάμε για Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή (Γ.Α.Δ.).

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή  χαρακτηρίζεται από μια γενικευμένη διαταραχή στον τρόπο αντίληψης των διαφόρων απειλών και κινδύνων που αφορούν κυρίως στην υγεία και ασφάλεια τόσο του ίδιου του ατόμου προσωπικά όσο και των προσώπων του άμεσού του περιβάλλοντος.

 

Συχνότητα εμφάνισης 

Ένα ποσοστό 5-8% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει Γ.Α.Δ. στη διάρκεια της ζωής του, το δε ποσοστό των γυναικών είναι διπλάσιο αυτού των ανδρών.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και στη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας. Το άγχος αποχωρισμού των παιδιών μπορεί να αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής ή ένδειξη ύπαρξης μιας ευαλωτότητας για πιθανή εμφάνιση κρίσεων πανικού αργότερα στη ζωή. Τα παιδιά, όμως, έχουν κατά κανόνα μικρότερο αριθμό σωματικών συμπτωμάτων απ΄ό,τι οι ενήλικες.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, στο 50% των περιπτώσεων, θεωρείται πως έχει ως χρονικό σημείο έναρξης την παιδική ή εφηβική ηλικία. Οι περισσότεροι, όμως, δεν ζητούν βοήθεια παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια.

 

γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή : Συμπτώματα, αυτοβοήθεια, αντιμετώπιση

Τα συνήθη συμπτώματα της Γ.Α.Δ. 

Τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή νιώθουν λίγο-πολύ ένα μόνιμο άγχος ή ανησυχία που δεν περιορίζονται σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση ή δραστηριότητα αλλά , όπως λέει και η ονομασία, είναι γενικευμένο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν εύκολα να αυτοσυγκεντρωθούν, να χάνουν κάποιες φορές τον ειρμό των σκέψεών τους και να νιώθουν απαισιοδοξία, ανησυχία, ευερεθιστότητα, πίεση και διαρκή υπερένταση.

Η διαρκής ανησυχία και υπερένταση δημιουργεί εύκολα μια αίσθηση γενικής κόπωσης που, σε συνδυασμό με τις συχνές δυσκολίες ύπνου που υπάρχουν -εξαιτίας διαφόρων αρνητικών σκέψεων- κάνουν πολλές φορές την κατάσταση αφόρητη. Συχνά, υπάρχουν και διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως σωματική υπερένταση, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, ξηροστομία, τρέμουλο, αναπνευστικές δυσκολίες, αίσθημα πνιγμού, πόνος ή δυσφορία στο στήθος, ζάλη, αίσθηση αστάθειας, λιποθυμίας ή αποξένωσης, φόβος απώλειας ελέγχου ή φόβος θανάτου, μουδιάσματα, ανατριχίλες, κοιλιακοί πόνοι, ευερέθιστο έντερο κ.ά.

Τα άτομα με Γ.Α.Δ. ανησυχούν στην κυριολεξία καθημερινά για διάφορα πράγματα και δυσκολεύονται πολύ να ελέγξουν την ανησυχία τους αυτή. Σκέψεις του τύπου «Λες να;» διαδέχονται συνεχώς η μία την άλλη, κάνοντας το σώμα άκαμπτο και προκαλώντας διάφορους σωματικούς πόνους εξαιτίας της συνεχούς υπερέντασης.

Στη Γ.Α.Δ., υπάρχει ένα άγχος που το άτομο έχει επίγνωση πως είναι παράλογο και που δεν συνδέεται με κάποια υπαρκτή αγχογόνο κατάσταση, όπως π.χ. διαπροσωπική σύγκρουση, οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα, σοβαρή ασθένεια κ.τ.λ.

 

Τι μπορεί να κάνει κάποιος από μόνος του; 

Όπως και σε κάθε περίπτωση ύπαρξης ψυχικών δυσκολιών, είναι πολύ καλό να μπορεί το άτομο με Γ.Α.Δ. να μοιραστεί τις δυσκολίες και τα συναισθήματά του με κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης του. Για ορισμένους, το γράψιμο αυτών που νιώθουν σε κάποιας μορφής ημερολόγιο βοηθά στη συναισθηματική τους αποφόρτιση. Το ίδιο ισχύει και με τη σωματική άσκηση ή τις διάφορες μορφές/τεχνικές χαλάρωσης.

Επίσης, η ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητες της διαταραχής μπορεί να φανεί χρήσιμη στην καλύτερη διαχείρισή της και στην περαιτέρω κινητοποίηση του ατόμου για οριστικότερη αντιμετώπισή της.

γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή : Συμπτώματα, αυτοβοήθεια, αντιμετώπιση

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Επειδή ο καθένας μας είναι διαφορετικός, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες όσον αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Γ.Α.Δ. Για πολλούς, το σημαντικό είναι να βρουν το συντομότερο δυνατόν διάφορες στρατηγικές αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους τους, ενώ για κάποιους άλλους το σημαντικό είναι να μπορέσουν να μιλήσουν απεριόριστα και αβίαστα για τη ζωή τους και να διευρύνουν σταδιακά την αυτογνωσία τους.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της Γ.Α.Δ. μπορεί να συνίσταται από φαρμακευτική αγωγή (συνήθως, όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και περιορίζουν αισθητά τη λειτουργικότητα του ατόμου), διαφόρων μορφών ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο.

Όπως και σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται και εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα της σχέσης που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο.

Για την υπηρεσία online ψυχολόγος , (online συνεδρίες) κάντε κλικ ΕΔΩ

Για ραντεβού στο γραφείο του Σάββα Ν. Σαλπιστή , Ph.D. , κάντε κλικ ΕΔΩ

Σάββας Ν. Σαλπιστής, Ph.D., Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Κλινικός Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Στοκχόλμης

Διπλωματούχος Ψυχοθεραπευτής

Βασιλικού Ιατροχειρουργικού Ινστιτούτου Karolinska Στοκχόλμης


Σάββας Ν. Σαλπιστής, Ph.D.

 
Σάββας Ν. Σαλπιστής, Ph.D., Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Κλινικός Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Στοκχόλμης Διπλωματούχος Ψυχοθεραπευτής Βασιλικού Ιατροχειρουργικού Ινστιτούτου Karolinska Στοκχόλμης