Blog/Άρθρα

Μπορεί να είναι ένας γονιός φίλος με το παιδί του;

Πριν από λίγες μέρες, σε μια σχετικά ήσυχη και πολύ όμορφη μικρή παραλία της Χαλκιδικής, έγινα μάρτυρας του παρακάτω περιστατικού που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και αποτέλεσε αφορμή να σκεφθώ, για μία ακόμη φορά, το είδος της σχέσης που πρέπει να έχουμε ως γονείς με τα παιδιά μας. «Σε μισώ! Δεν σε έχω πλέον φίλο!» Διαβάστε τη συνέχεια..

Ναρκισσιστική διαταραχή: οι διάφορες μορφές της

Οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό, όσον αφορά σε άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή, είναι πως πρόκειται για άτομα ιδιαίτερα εξωστρεφή και κοινωνικά, πως επιδιώκουν και απολαμβάνουν να είναι οι προβολείς στραμμένοι πάνω τους, πως έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, πως εύκολα μπορούν να σαγηνεύσουν και να σε  κάνουν να νιώσεις πως  χαίρεις της ιδιαίτερης εκτίμησης και  Διαβάστε τη συνέχεια..

Κρίσεις πανικού και κρίσεις άγχους: ποιες οι διαφορές;

Όποιος έχει βιώσει κρίσεις πανικού γνωρίζει πολύ καλά το πόσο επώδυνη είναι. Παρόλο που οι κρίσεις πανικού δεν είναι μια επικίνδυνη για το άτομο κατάσταση, εντούτοις προκαλεί, συνήθως, έναν δύσκολα διαχειρίσιμο φόβο. ΟΙ όροι «κρίση άγχους» και «κρίση πανικού» χρησιμοποιούνται συχνά ως συνώνυμα, παρόλο που δεν είναι. Αν και έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά/συμπτώματα, παρόλ΄αυτά, διαφέρουν Διαβάστε τη συνέχεια..

Απιστία: το κύκνειο άσμα μιας σχέσης ή αφορμή επανεκκίνησης;

Η απιστία υπάρχει από τότε που υπάρχουν άνθρωποι και ερωτικές σχέσεις. Ποια είναι, όμως, τα όρια εκείνα, στις σύγχρονες κοινωνίες του σήμερα, πέραν των οποίων μπορεί να θεωρηθεί πως έχει διαπραχθεί απιστία; Τι μπορεί να πληγώνει περισσότερο;  Μπορεί να θεωρηθεί το σεξ δίχως συναισθήματα ως απιστία ή οι ρομαντικές σκέψεις και φαντασιώσεις για κάποιο άλλο Διαβάστε τη συνέχεια..

Σεξουαλικότητα : το σεξ σε μονοπάτια σκοτεινά

Μιας και ο χρόνος που μένουμε  σπίτι, στους καιρούς που διανύουμε, είναι περισσότερος από ποτέ, δίνοντας, συνάμα, και τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά που δεν προλαβαίναμε μέχρι πρόσφατα, είδα πριν από λίγες μέρες την ταινία «Happiness» του Todd Solondz. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό σε όποιον το επιθυμεί, Διαβάστε τη συνέχεια..

Τροφή: η σημαντικότερη συμβολή της είναι η δημιουργία σχέσεων

Η τροφή ως φορέας συναισθημάτων Η τροφή και η διατροφή γίνονται, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο επίκεντρο προσοχής και ενασχόλησης, στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν υπάρξει τόσες πολλές τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικού περιεχομένου, όπως και τόσοι πολλοί τηλεοπτικοί chef, αρκετοί εκ των οποίων έχουν γίνει και περιζήτητοι τηλεοπτικοί αστέρες. Από τον Διαβάστε τη συνέχεια..

Χορτοφαγία και βεγκανισμός

Η χορτοφαγία είναι ένας τρόπος διατροφής ο οποίος επιτρέπει την κατανάλωση μόνο φυτικών τροφών. Αυτό σημαίνει πως ένα άτομο που είναι χορτοφάγο εξαιτίας ηθικών, θρησκευτικών, αισθητικών, περιβαλλοντικών λόγων ή και λόγων υγείας δεν καταναλώνει ζωικά προϊόντα. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις για συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. αυγά, γάλα κ.ά.) που, όμως, προέρχονται από ζώντα ζώα Τα Διαβάστε τη συνέχεια..

Αυτοενσυναίσθηση: αναζητώντας τον εσωτερικό μας Ιαβέρη

«Όταν οι ηλιαχτίδες μιας γεμάτης από αγάπη φιλικής διάθεσης συναντήσουν τα δάκρυα του πόνου, τότε δημιουργείται ένα ουράνιο τόξο ενσυναίσθησης» (Αγνώστου) Το κυνήγι  μιας καλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης έχει προσλάβει τη μορφή ενός είδους θρησκείας, τις τελευταίες δεκαετίες. Η βιομηχανία εγχειριδίων «ευτυχίας» και «επιτυχίας» θεωρεί  πως, πίσω από οτιδήποτε θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή και Διαβάστε τη συνέχεια..

Όταν η ψυχοθεραπεία δεν βοηθά

Είναι γνωστό σε όλους πως κανένας επαγγελματίας της σωματικής ή ψυχικής υγείας δεν καταφέρνει να βοηθήσει όλους όσους απευθύνονται σε αυτόν. Ιδιαίτερα όσον αφορά στο χώρο της ψυχικής υγείας και κυρίως της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευόμενος σπανίως ρωτάται για το πως βιώνει τη θεραπεία του, τι ήταν αυτό που τον δυσκόλεψε και σε ποιους τομείς δεν Διαβάστε τη συνέχεια..

Θεραπεία ζεύγους : ένα βάλσαμο που ανακουφίζει

Οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούν να βιώσουν, κάποια στιγμή, την εμπειρία του μοιράσματος της ζωής τους με κάποιον άλλον. Οι μακρόχρονες, αν όχι για ολόκληρη τη ζωή,  συντροφικές σχέσεις αποτελούν αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν ως μια πλούσια και γεμάτη νόημα ζωή. Μια καλή κοινή ζωή συμβάλει στην εξέλιξη και ωρίμανσή μας, μέσα από την Διαβάστε τη συνέχεια..