Τηλεφωνο

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2310.23.45.87

Email

salpistis@i-psyxologos.gr

Διεύθυνση γραφείου

Διεύθυνση γραφείου: Πατριάρχου Ιωακείμ 10, Θεσσαλονίκη (κέντρο)

Υπάρχουν άτομα, κυρίως γυναίκες, που για κάποιους λόγους εμπλέκονται κατ’ επανάληψη σε επώδυνες και, κυριολεκτικά ολέθριες, ερωτικές σχέσεις με συντρόφους συναισθηματικά ανέφικτους, εξαιτίας χρήσης ουσιών, αλκοόλ, ψυχικής ασθένειας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, συναισθηματικής ανωριμότητας κ.λ.π. Με άλλα λόγια, πρόκειται για σχέσεις χωρίς αμοιβαιότητα, με άτομα που δεν μπορούν να αγαπήσουν και που τις κακομεταχειρίζονται, με συνεχείς ματαιώσεις και πολύ πόνο ψυχικό και, αρκετές φορές, ακόμα και σωματικό.

Είναι αλήθεια πως μία έντονη ερωτική σχέση αποτελεί συχνά μία κατάσταση έντασης που οδηγεί στην αναζήτηση επιβεβαίωσης,  όπου οι ερωτευμένοι, διαμέσου αμοιβαίων εξιδανικεύσεων, πείθουν τους εαυτούς τους πως ο/η σύντροφος τους μοιάζει ή είναι αυτό ακριβώς που πάντα ονειρεύονταν. Όταν, τελικά, ταυτίζονται με την εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού τους, που πρόβαλαν στον άλλον, δημιουργείται ένα έντονο και αμοιβαίο ερωτικό αίσθημα. Η αίσθηση επιβεβαίωσης  που νιώθουν τότε και οι δύο είναι τόσο έντονη που θυμίζει, σε μεγάλο βαθμό, τη συμβιωτική σχέση μητέρας-βρέφους, κάτι που αντικατοπτρίζεται και σε εκφράσεις του τύπου «είμαστε ένα» ή «είναι το άλλο μου μισό» κ.ά. Κάτω από τις προϋποθέσεις αυτές, οι δύο ερωτευμένοι επαναλαμβάνουν υποσυνείδητα πολλές πρώιμες συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να ενεργοποιήσουν πολύ βαθιά αισθήματα που έχουν τις ρίζες τους στη σχέση τους με τους γονείς και, μερικές φορές, και με τα αδέλφια τους. Όσον αφορά στην επιλογή εμφανώς ανέφικτων και ακατάλληλων συντρόφων, αυτή γίνεται συχνά υποσυνείδητα με προφανή στόχο την αποτυχία της σχέσης, της οποίας οι οδυνηρές συνέπειες είναι προδιαγεγραμμένες εξαρχής με την επιλογή του συγκεκριμένου συντρόφου.

Άτομα, που έχουν βιώσει μια έντονα τραυματική εμπειρία, έχουν την τάση να εκθέτουν επανειλημμένα τον εαυτό τους σε καταστάσεις που θυμίζουν το αρχικό τους τραύμα. Με τον ίδιο τρόπο και άτομα, που ως παιδιά έγιναν αποδέκτες αδιαφορίας και ψυχολογικής ή/και σωματικής κακοποίησης από σημαντικά κοντινά τους πρόσωπα, δημιουργούν υποσυνείδητα τις προϋποθέσεις επανάληψης του ψυχικού τους τραυματισμού. Σε μία προσπάθεια απόκτησης  μιας ψευδαίσθησης ελέγχου του συναισθηματικού του χάους, το παιδί αναλαμβάνει όλη την ευθύνη, ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργεί στενό δεσμό με το άτομο που το πλήγωσε, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ένα συναισθηματικό μείγμα πόνου και αγάπης. Παιδιά με τέτοιου είδους εμπειρίες μπορεί, ως ενήλικες, να θεωρήσουν παρόμοιες συνθήκες ζωής και σχέσεων ως φυσιολογικές και αναμενόμενες. Όταν, λοιπόν, ως ενήλικες δημιουργούν νέες επώδυνες σχέσεις (ολέθριες σχέσεις), παλινδρομούν σε παλαιούς και οικείους τρόπους συμπεριφοράς, υπομένοντας, αναλαμβάνοντας και πάλι την ευθύνη για κάθε λάθος που συμβαίνει, φερόμενοι υποδειγματικά και όπως προσδοκούν οι άλλοι, με την ελπίδα να εισπράξουν, επιτέλους, στο παρόν αυτό που στην ουσία ποτέ δεν εισέπραξαν, δηλαδή ΑΓΑΠΗ. Με τον τρόπο αυτόν, το τραύμα των παιδικών τους χρόνων και επαναλαμβάνεται και συντηρείται…

i-psyxologos-gr3

Ερωτικές σχέσεις

 Όσες γυναίκες  βίωσαν κάποια φορά την αίσθηση πως κατακυριεύθηκαν από έναν άνδρα, ίσως έχουν, έστω και αμυδρά, αντιληφθεί πως η ρίζα αυτού του καταναγκασμού δεν ήταν η αγάπη αλλά ο φόβος. Αυτοί που αγαπούν με έναν καταναγκαστικό τρόπο φοβούνται. Φοβούνται μήπως μείνουν μόνοι, φοβούνται πως δεν αξίζουν ν’ αγαπηθούν, φοβούνται μήπως τους αγνοήσουν, τους εγκαταλείψουν, τους προσπεράσουν. Δίνουν την αγάπη τους με μια απεγνωσμένη ελπίδα πως ο άλλος θα εξαλείψει τους φόβους τους. Αντ’ αυτού, όμως, οι φόβοι βαθαίνουν, όπως και το απεγνωσμένο γάντζωμα στον άλλον, μέχρι που αυτή η ατιθάσευτη αγωνία του να δώσουν και να πάρουν αγάπη γίνεται ένας ισόβιος καταναγκασμός….

 

                                                                                                               

Dr. Σάββας Ν. Σαλπιστής, M.Sc., Ph.D.

Κλινικός Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Στοκχόλμης ενηλίκων και παίδων

Διπλωματούχος Ψυχοθεραπευτής

Βασιλικού Ιατροχειρουργικού Ινστιτούτου Karolinska Στοκχόλμης

 

Για την υπηρεσία online ψυχολόγος (online συνεδρίες) κάντε κλικ ΕΔΩ

Για ραντεβού στο γραφείο του Σάββα Ν. Σαλπιστή Ph.D. κάντε κλικ ΕΔΩ

 

Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη , Ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη ,  Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη κέντρο , Ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη κέντρο , Ψυχολόγος Online , Ατομική ψυχοθεραπεία , Θεραπεία ζεύγους , Θεραπεία ζεύγους θεσσαλονίκη,  Θεραπεία παιδιών και εφήβων  , Συμβουλευτικές συνεδρίες ΘεσσαλονίκηΣυμβουλευτικές συνεδρίες

Προτεινόμενα άθρα

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *