Ψυχοθεραπεία
Γενικά, περί ψυχοθεραπείας
Η ψυχοθεραπεία είναι μία μέθοδος που αποσκοπεί στη μείωση πολύ επώδυνων αισθημάτων, όπως το άγχος, η κακή διάθεση και η ανησυχία. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί, επίσης, ένα αποτελεσματικό μέσο κατανόησης του εαυτού μας, των συναισθημάτων μας και των άλλων.
Ποια είναι η διαδικασία;
Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει συστηματικές συναντήσεις/συνεδρίες με έναν ψυχοθεραπευτή, με συχνότητα, συνήθως, μία φορά τη βδομάδα και για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τους στόχους και τη σοβαρότητα των δυσκολιών του ατόμου.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί έναν ασφαλή χώρο
Η ψυχοθεραπεία θα πρέπει να είναι ένας χώρος όπου ο θεραπευόμενος θα πρέπει να νιώθει ασφαλής. Όταν, κάποια στιγμή, νιώσει έτσι, τότε μπορεί να εκφράζει ελεύθερα όλα όσα θέλει, όταν θέλει, γνωρίζοντας πλέον πως όλες οι σκέψεις και όλα τα συναισθήματά του τα υποδέχεται ο θεραπευτής με ενδιαφέρον, σεβασμό, γνώση και επαρκή εμπειρία.
Συμπτώματα πιθανών ψυχικών προβλημάτων
Η ύπαρξη ψυχικών προβλημάτων μπορεί να εκφραστεί διαμέσου πολλών και διαφόρων συμπτωμάτων όπως, για παράδειγμα, δυσκολίες ύπνου, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, αίσθημα κόπωσης και δυσκολίες συγκέντρωσης. Κάποιος μπορεί, επίσης, να έχει κακή διάθεση και να είναι ευερέθιστος χωρίς να γνωρίζει το λόγο. Σε κάποιους, ο φόβος, το άγχος και η ανησυχία μπορούν να δημιουργήσουν συγκρούσεις και μεγάλες δυσκολίες, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.
Συνήθεις λόγοι αναζήτησης θεραπείας
- Κρίσεις ζωής: χωρισμός, πένθος, διάφορες απώλειες, ανεργία
- Σύνδρομο εργασιακής κόπωσης
- Άγχος και κατάθλιψη
- Υπαρξιακές κρίσεις ζωής και συνακόλουθα ερωτήματα
- Διαπροσωπικά προβλήματα στην προσωπική ζωή ή/και στο χώρο εργασίας
- Ασθένεια ή κάποιο ατύχημα που να επηρεάζει την ποιότητα ζωής
- Προβλήματα και ερωτήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα
Στόχος της ψυχοθεραπείας
Στόχος μιας ψυχοθεραπείας είναι να νιώσει το άτομο (παιδί, έφηβος, ενήλικας) καλύτερα. Να μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του το πρωί, για να πάει στο σχολείο ή στην εργασία του. Να τρέφεται και να κοιμάται αρκετά. Να νιώθει καλύτερα στις σχέσεις του με τους άλλους. Να πάψει να αυτοτιμωρείται και να αυτοκαταστρέφεται με διάφορους τρόπους. Ένας, επίσης, σημαντικός στόχος είναι να ανακαλύψει νέους τρόπους να σκέφτεται και να αισθάνεται, νέες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί η ζωή του.
Η ψυχοθεραπεία είναι μια συνεργασία
Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία όπου το άτομο (παιδί, έφηβος, ενήλικας) ανακαλύπτει και δοκιμάζει λύσεις με τη βοήθεια του θεραπευτή του. Ειδικότερα στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, οι ενήλικες του άμεσου περίγυρού τους, και με την καθοδήγηση του θεραπευτή, μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες των παιδιών τους, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντάς τα. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε πως η στήριξη και η θεραπεία είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας.
Dr. Σάββας Ν. Σαλπιστής, M.Sc, Ph.D.
Κλινικός Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Στοκχόλμης ενηλίκων και παίδων
Διπλωματούχος Ψυχοθεραπευτής
Βασιλικού Ιατροχειρουργικού Ινστιτούτου Karolinska Στοκχόλμης