Τηλεφωνο

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2310.23.45.87

Email

salpistis@i-psyxologos.gr

Διεύθυνση γραφείου

Διεύθυνση γραφείου: Πατριάρχου Ιωακείμ 10, Θεσσαλονίκη (κέντρο)

Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη

Dr. Σάββας Ν. Σαλπιστής  M.Sc. , Ph.D.

Κλινικός Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Στοκχόλμης ενηλίκων και παίδων

Διπλωματούχος Ψυχοθεραπευτής

Βασιλικού Ιατροχειρουργικού Ινστιτούτου Karolinska Στοκχόλμης

ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ

 Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσα και διαμένω. Μετά το τέλος των γυμνασιακών μου σπουδών, πήγα για σπουδές στη Σουηδία όπου και πήρα το πτυχίο της ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, με τίτλο διπλωματικής εργασίας «Μεταιχμιακή οργάνωση προσωπικότητας».

 Κατόπιν, πήρα τον τίτλο «Master of Science in Psychology» συγγράφοντας διπλωματική εργασία με τίτλο «Ο όρος εκδραμάτιση και οι τρόποι έκφρασής του σε σοβαρές ψυχοπαθολογίες».

 Για την απόκτηση του τίτλου του ειδικού κλινικού ψυχολόγου συνέγραψα την επιστημονική εργασία με τίτλο «Η εξέλιξη της προσωπικότητας και της ταυτότητας από 0-3 έτη μέσα από μια ψυχαναλυτική θεώρηση».

 Πλην των ανωτέρω, έκανα από προσωπικό ενδιαφέρον και σπουδές δύο χρόνων στην Παιδαγωγική και ενός εξαμήνου στην Κοινωνιολογία.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ / ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

 Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Ψυχολογία, και εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντός μου για την άμεση κλινική εργασία, έκανα τις παρακάτω σπουδές/εξειδικεύσεις :

1.  Κρατικό Δίπλωμα Ψυχοθεραπευτού Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας για ενηλίκους, που  αντιστοιχεί σε σπουδές τριών ετών

2.  Ένα έτος εκπαίδευσης στη βραχεία ψυχοθεραπεία και στη θεραπεία κρίσεων  για παιδιά

3.  Δύο έτη εκπαίδευσης στη διαγνωστική προσωπικότητας, διαμέσου προβλητικών tests, με προτεραιότητα στην προβλητική  μέθοδο Rorschach

4.  Εξάμηνη εκπαίδευση στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση γονέων  που έχουν παιδιά με σοβαρές ψυχοπαθολογίες

5.  Παρακολούθηση δύο ειδικών κύκλων σεμιναρίων με θέματα :

- «Μοντέρνα θεωρία των αντικειμενότροπων σχέσεων της ψυχολογίας του    Εγώ»

- «Εμβάθυνση στη μοντέρνα θεωρία των αντικειμενότροπων σχέσεων της ψυχολογίας του Εγώ»

6.  Εκτός των εκατοντάδων ωρών εποπτείας που είχα κατά τη διάρκεια των διαφόρων εκπαιδεύσεών μου, έκανα, από προσωπικό ενδιαφέρον, και εκατοντάδες άλλες με ειδικούς επόπτες-ψυχαναλυτές πάνω σε συγκεκριμένα κλινικά περιστατικά.

 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ

Το 2004, αναγορεύθηκα διδάκτορας των Παιδαγωγικών Επιστημών του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. με βαθμό «Άριστα», και με θέμα διατριβής:  «Η Συμβουλευτική Διαδικασία – Προς αναζήτηση ενός Μοντέλου Ψυχοκοινωνικής Συμβουλευτικής Παρέμβασης».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ

Μετά την άφιξή μου στην Ελλάδα, έκανα τις παρακάτω εκπαιδεύσεις:

1.  Διετή εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία, υπό την αιγίδα  του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

2.   Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου της Γ΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Α.Π.Θ., που διήρκεσε σχεδόν δύο έτη, με στόχο την εμβάθυνση σε διαγνωστικά και θεραπευτικά θέματα κλινικής ψυχοπαθολογίας, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μέσα από συστηματική μελέτη επιλεγμένων κλινικών  περιστατικών και με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών και    ψυχαναλυτών

3.  Διετή εκπαίδευση, που οργάνωσε το Ίδρυμα Ερευνών για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης» στην Αθήνα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών «Γέννηση και Μέλλον», με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης περιγεννητικών προβλημάτων. Η εκπαίδευση  περιλάμβανε -πέραν του θεωρητικού μέρους- και 220 ώρες πρακτικής εξάσκησης στο Τμήμα Νεογέννητων  της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Κ. Κυριακού».

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

α.  Έχω διδάξει για τέσσερα εξάμηνα το μάθημα της Κλινικής Ψυχολογίας, στο τμήμα Ψυχολογίας του North College.

β. Για είκοσι περίπου χρόνια, έχω διατελέσει υπεύθυνος των μαθημάτων της εξελικτικής και κλινικής ψυχολογίας του εκπαιδευτικού προγράμματος των ειδικευομένων παιδοψυχιάτρων του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθώς και εποπτεύων στην αντιμετώπιση δύσκολων στο χειρισμό τους κλινικών περιστατικών (διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση).

γ. Έχω διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στην Παιδαγωγική σχολή του Α.Π.Θ .

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Έχω δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχω συμμετάσχει σε δεκάδες εθνικά, διεθνή και παγκόσμια συνέδρια με προσωπικές ατομικές ανακοινώσεις

Επίσης, έχω συγγράψει ένα κεφάλαιο σε βιβλίο για την ψυχική υγεία.

Το γραφείο μου βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Πατρ. Ιωακείμ 10

Τηλ: 2310-234587,

email:  salpistis@i-psyxologos.gr