Τηλεφωνο

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2310.23.45.87

Email

salpistis@i-psyxologos.gr

Διεύθυνση γραφείου

Διεύθυνση γραφείου: Πατριάρχου Ιωακείμ 10, Θεσσαλονίκη (κέντρο)

Ερωτικό πάθος

Μερικές φορές, η καρδιά μας παίζει περίεργα παιχνίδια. Εκεί που δεν το περιμένουμε και, ως κεραυνός εν αιθρία, προκύπτουν εντός μας εκρηκτικά συναισθήματα που καταργούν στην ουσία όρια και φραγμούς ανάμεσα σε δύο ξένους, και όπου τίποτα δεν είναι σημαντικότερο, πέραν της ανάγκης της παρουσίας του άλλου δίπλα μας.

Μιλώ για το ερωτικό πάθος, το αίσθημα που όλοι ονειρεύονται και που οι περισσότεροι θα ήθελαν να μπορούσαν να το ζήσουν κάποια στιγμή. Το αίσθημα που μπορεί να προκύψει ξαφνικά και σχεδόν βίαια στη ζωή του οποιουδήποτε που έχει τη δύναμη να το βιώσει ή την αδυναμία να το εμποδίσει. Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που τρέμουν και μόνο στην ιδέα αυτή. Το ερωτικό πάθος έχει να κάνει με την τόλμη να αφεθούμε και να εκτεθούμε σε υπερβολικά έντονα συναισθήματα τα οποία δεν γνωρίζουμε, εκ των προτέρων, πού μπορεί να μας οδηγήσουν. Χαρακτηριστικά του ερωτικού πάθους είναι η συνεχής ενασχόληση με τον Άλλον, μία φανταστική  αίσθηση πως χανόμαστε μέσα σε αυτόν, χάνοντας τα όρια ανάμεσα στο Εγώ, το κορμί και το χρόνο. Η μοναδικότητα αυτού του αισθήματος έγκειται στο ότι όλα αυτά τα βιώνουμε ταυτόχρονα μαζί με κάποιο άλλο άτομο.

Το ερωτικό πάθος, αν δεν καταφέρουμε να το μετατρέψουμε σε μια ήρεμη γλυκιά φλόγα, και συνεχίσει να έχει τη μορφή μιας αδηφάγου πυρκαγιάς που συντηρείται από την εμμονή και την απύθμενη ανάγκη της παρουσίας του Άλλου δίπλα μας, είναι αδύνατον να το αντέξουμε και συχνά οδηγούμαστε σε καταστροφικές επιλογές.

Το ερωτικό πάθος κατακεραυνώνει και τους δύο από την πρώτη ματιά. Συνήθως, πρόκειται για δύο ξένα μεταξύ τους άτομα που νιώθουν, ξαφνικά, αιχμαλωτισμένα το ένα στο άλλο, πριν καν γνωρίσουν ο ένας το όνομα του άλλου. Ίσως, έχουν προφθάσει να φιληθούν με πάθος, πριν καν προλάβουν να συστηθούν.

Το ερωτικό πάθος καταλύει κάθε φραγμό, τυφλώνει, και το μόνο που είναι ορατό και ισχύει είναι η κάλυψη της ανάγκης  για τον Άλλον. Η απουσία του Άλλου δημιουργεί μια αίσθηση απέραντης έλλειψης και πως είμαστε μισοί. Μόνο η σύντηξη με τον λατρεμένο Άλλον δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας. Αυτή η φανταστική αίσθηση διαρκεί, συνήθως, μερικές εβδομάδες, μήνες, αλλά μερικές φορές ακόμα περισσότερο. Αν τυχόν χαθεί -που είναι και το πιθανότερο, αν όχι το σίγουρο-, δεν μπορεί ποτέ να επανεμφανιστεί στην ίδια σχέση και να βιωθεί με τον ίδιον τρόπο.

Όταν βιώνουμε ένα ερωτικό πάθος, δημιουργείται εντός μας μια σύγχυση. Δεν κατανοούμε  αυτό που μας συμβαίνει, κυριαρχούμαστε από μια αίσθηση ηλεκτροπληξίας που κάνει ολόκληρο το σώμα να ξυπνά, φθάνοντας μέχρι τα βάθη της ψυχής. Αισθανόμαστε απαλλαγμένοι από κάθε είδους ευθύνη, έτοιμοι να εγκαταλείψουμε όλα όσα ήδη έχουμε και να δημιουργήσουμε μια καινούργια ζωή μαζί με τον Άλλον,  ζωντανεύοντας πλήρως την ύπαρξή μας. Το «τώρα» είναι το μόνο που ισχύει,  το δε «μετά» σχεδόν δεν υφίσταται.

i-psyxologos-gr12

Ερωτικό πάθος

Όμως, όπως μετά από κάθε μέθη, έτσι και μετά από τη μέθη του πάθους, έρχεται αρκετά σύντομα η στιγμή που ανακτούμε τον έλεγχο και τη συνήθη κριτική μας ικανότητα. Η πραγματικότητα αντικαθιστά τη φαντασίωση που κάλυπτε, συντροφιά με τις προβολές μας, όλα τα κενά που υπήρχαν εντός μας, σε σημείο, το τελικό αποτέλεσμα να φαντάζει τέλειο και πέραν πάσης προσδοκίας. Είναι, όμως, γνωστό πως το ερωτικό πάθος ανθίζει μόνο στην αρχή της γνωριμίας και διαρκεί όσο υπάρχει ακόμα το στοιχείο του άγνωστου που έλκει και εξάπτει την περιέργεια και τη φαντασία.

Αν και οι δύο εμπλεκόμενοι δεν καταφέρουν να τιθασεύσουν -σύντομα και χωρίς απογοήτευση ή συναισθηματική αναδίπλωση- το συναισθηματικό αυτό χείμαρρο, μετατρέποντάς τον σε γάργαρο και ήρεμο ρυάκι,  τότε η καθημερινότητα και το μέλλον διαγράφονται ζοφερά…..

Ακόμα πιο ζοφερή μπορεί να είναι η κατάληξη ενός μη αμοιβαίου ερωτικού πάθους, στο οποίο κυριαρχεί η ανάγκη κατοχής του Άλλου ή κατοχής από τον Άλλον. Στην περίπτωση αυτή, η τυφλή ζήλια μπορεί να κυριαρχήσει και να οδηγήσει ακόμα και στην ακατανίκητη ανάγκη αφανισμού του Άλλου. Αφού δεν μπορώ να έχω αυτό που θέλω, δεν θα το έχει και κανένας άλλος…..

 

Dr. Σάββας Ν. Σαλπιστής, M.Sc., Ph.D.

Κλινικός Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Στοκχόλμης ενηλίκων και παίδων

Διπλωματούχος Ψυχοθεραπευτής

Βασιλικού Ιατροχειρουργικού Ινστιτούτου Karolinska Στοκχόλμης

 

Για την υπηρεσία online ψυχολόγος (online συνεδρίες) κάντε κλικ ΕΔΩ

Για ραντεβού στο γραφείο του Σάββα Ν. Σαλπιστή Ph.D. κάντε κλικ ΕΔΩ

 

Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη , Ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη ,  Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη κέντρο , Ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη κέντρο , Ψυχολόγος Online , Ατομική ψυχοθεραπεία , Θεραπεία ζεύγους , Θεραπεία ζεύγους θεσσαλονίκη,  Θεραπεία παιδιών και εφήβων  , Συμβουλευτικές συνεδρίες ΘεσσαλονίκηΣυμβουλευτικές συνεδρίες

Προτεινόμενα άθρα

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *