Τηλεφωνο

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2310.23.45.87

Email

salpistis@i-psyxologos.gr

Διεύθυνση γραφείου

Διεύθυνση γραφείου: Πατριάρχου Ιωακείμ 10, Θεσσαλονίκη (κέντρο)

Σεξ: γενικά

Η σεξουαλικότητα (όχι το σεξ) είναι μια πολύ ισχυρή κινητήρια δύναμη για τους περισσότερους ανθρώπους και ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενηλικίωση. Στη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ταυτότητας και της κοινωνικότητας του εφήβου. Τα άτομα της ηλικίας αυτής δοκιμάζουν διάφορους ρόλους και πειραματίζονται στην προσπάθεια αναζήτησης μιας ταυτότητας, της εξεύρεσης αυτών που πραγματικά τους ενδιαφέρουν και του τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά στις σεξουαλικές τους εμπειρίες και ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρώτη τους φορά. Στα αγόρια, περισσότερο απ΄ό,τι συμβαίνει με τα κορίτσια, μπορεί να προσλάβει μια χροιά μέτρου του κύρους τους που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα όρια του άγχους πως πρέπει να αποδείξουν την επάρκειά τους απέναντι στους φίλους τους και την πέραση που έχουν στο αντίθετο φύλο.

Στα κορίτσια, δεν υπάρχει -τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό- μια ανάλογης μορφής πίεση αλλά περισσότερο φόβος μήπως πονέσουν, εκτεθούν κ.ά. που τα κάνουν να είναι πιο επιφυλακτικά απέναντι στην πρώτη τους ερωτική εμπειρία. Γενικά, στα κορίτσια υπάρχει μια αιωρούμενη αίσθηση απώλειας, πως θα χάσουν, δηλαδή, την παρθενία τους. Οι λόγοι αυτοί κάνουν την πρώτη ερωτική εμπειρία για τα κορίτσια ένα περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένο θέμα απ΄ό,τι είναι για τα αγόρια.

Κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, έχει τη δική του αίσθηση και στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα. Κάποιοι σκέφτονται το σεξ συνεχώς, ενώ άλλοι έχουν μια πιο χαλαρή στάση πως «Ας έρθει όταν είναι να ΄ρθει». Η πρώτη ερωτική εμπειρία είναι μία μετάβαση ή ένα πρώτο βήμα -ανάμεσα σε πολλά άλλα μελλοντικά βήματα- στην ερωτική ζωή κάποιου. Ως πρώτη αίσθηση που είναι, λοιπόν, είναι πάντα καλό να συμβαίνει όταν κάποιος αισθάνεται έτοιμος για αυτό ώστε να μπορέσει να την απολαύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Συνήθεις σκέψεις για την πρώτη φορά

Όταν κάποιος δεν έχει ξανακάνει έρωτα στη ζωή του, είναι φυσικό να έχει πολλές και διάφορες σκέψεις αλλά και να νιώθει πολλά και, συχνά, αντιφατικά συναισθήματα για τη στιγμή αυτή, για το πώς θα είναι και για το τι πρόκειται να συμβεί. Ίσως κάποιοι να έχουν μιλήσει με φίλους ή φίλες, να έχουν διαβάσει κάποια βιβλία ή να έχουν δει και κάποιες ταινίες. Όλες αυτές οι πληροφορίες, όμως, φιλτράρονται πάντα μέσα από την προσωπικότητα του καθενός μας που δημιουργεί τελικά -συχνά δίχως να το συνειδητοποιεί- το δικό του μύθο ή το δικό του «παραμύθι».

 σεξουαλική εμπειρία

Σεξ: Η πρώτη μου φορά

Η απόφαση πρέπει να είναι πάντα προσωπική

Αρκετές φορές, υπάρχει πίεση -άλλες ακόμα και εξαναγκασμός-  από τον περίγυρο για να κάνει κάποιος αυτό το βήμα, χωρίς στην πραγματικότητα να το επιθυμεί ή να νιώθει έτοιμος για κάτι τέτοιο.

Άλλες πάλι αναγκάζεται να περιμένει, αν και θα ήθελε να ζήσει την εμπειρία αυτή. Η πίεση που νιώθει κάποιος για να κάνει σεξ ή για να περιμένει περισσότερο οφείλεται συνήθως στην πίεση που έχει από συμμαθητές, φίλους ή από την οικογένειά του.

Δεν είναι ποτέ εύκολο να παραβλέψει κάποιος όλη αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω του και μάλιστα για ένα τέτοιο θέμα και στην ηλικία αυτή. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να έχει κατά νου και να λάβει σοβαρότατα υπόψη πως, πάνω απ΄όλα, οφείλει να αφουγκρασθεί τα δικά του συναισθήματα και το τι ο ίδιος θέλει .

Θα πρέπει, επίσης, να έχει υπόψη πως ένα μεγάλο μέρος της αποτρεπτικής συμπεριφοράς ορισμένων ή της φαινομενικής άνεσης και των πειραγμάτων κάποιων άλλων γύρω από το θέμα αυτό είναι, για τους μεν πρώτους, η προσωπική τους στάση και αίσθηση που δεν ισχύει απαραίτητα για τον καθένα, για τους δε άλλους, πως πρόκειται συχνά για τα δικά τους ανεστραμμένα αισθήματα ανησυχίας, φόβου και ανασφάλειας που, μετατρεπόμενα στο αντίθετό τους, καθησυχάζουν τους ίδιους και μεταφέρουν το δικό τους άγχος σε κάποιον άλλον.

Ο κάθε έφηβος ή έφηβη δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνά πως ο ίδιος ορίζει

  • το σώμα του
  • εάν και πότε νιώθει έτοιμος να βιώσει αυτήν την εμπειρία
  • με ποιον τρόπο θέλει να το κάνει και
  • με ποιον θέλει να τη μοιρασθεί

 σεξουαλικές εμπειρίες

Σεξουαλικότητα

Το δικαίωμα κάποιου να θέλει να περιμένει

Είναι πολλοί οι λόγοι που ορισμένοι έφηβοι θέλουν να περιμένουν κι άλλο πριν δοκιμάσουν την εμπειρία αυτή. Ίσως να μη νιώθουν έτοιμοι σωματικά ή ψυχολογικά, ίσως να μην έχουν συναντήσει ακόμα το άτομο με το οποίο θα ήθελαν να μοιρασθούν κάτι το τόσο προσωπικό και πρωτόγνωρο, ίσως όμως και να το έχουν συναντήσει αλλά να φοβούνται τον ενδεχόμενο πόνο, κάποια πιθανή εκμετάλλευση ή διάδοση αυτού που πρόκειται να γίνει. Κάποιοι ίσως να έχουν την πεποίθηση και την ανάγκη να περιμένουν να έχουν ολοκληρωμένη ερωτική σχέση μέχρι την ημέρα που θα παντρευτούν.

Η οποιαδήποτε επιλογή ή «επιλογή» κάποιου θα πρέπει να είναι πάντα σεβαστή και αποδεκτή και όχι λόγος κριτικής, απόρριψης, χλευασμών, ειρωνειών ή πειραγμάτων. Το πότε και με ποιον τρόπο θέλει κάποιος να ξεκινήσει την ερωτική του ζωή ποικίλει, όπως και το τι θεωρεί ως έρωτα. Για κάποιους, έρωτας είναι η ολοκληρωμένη ερωτική πράξη, για κάποιους άλλους τα χάδια, τα φιλιά και ο αμοιβαίος αυνανισμός κ.τ.λ., ενώ για ορισμένους η επιλογή είναι καθόλου σεξ.

Ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ορίζει το σώμα και τη σεξουαλικότητά του με τον τρόπο που του ταιριάζει. Αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα να δέχεται ή να αρνείται κάποιος το σεξ για όσο διάστημα το έχει ανάγκη. Με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να εξαναγκάζεται ή να πιέζει τον εαυτό του να κάνει κάτι για το οποίο δεν αισθάνεται έτοιμος.

 

Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας για την πρώτη φορά

Μπορούμε να πούμε γενικά πως το σεξουαλικό ντεμπούτο δεν είναι απλά και μόνο συνάρτηση της βιολογικής μας ηλικίας αλλά κυρίως της συναισθηματικής μας ωριμότητας και ετοιμότητας. Με την έννοια αυτή, μπορεί μία 15χρονη έφηβη να είναι πολύ πιο έτοιμη για να κάνει το βήμα αυτό απ΄ό,τι μια 20χρονη νέα κοπέλα ή ακόμα και από μια 30χρονη γυναίκα.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες νομικές προϋποθέσεις για τη διαφορά ηλικίας που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους δύο εμπλεκόμενους και για το αν η πράξη ήταν το  αποτέλεσμα μιας ελεύθερης επιλογής. Αυτό το νομικό πλαίσιο δημιουργήθηκε κυρίως για να προστατέψει τα μικρής ηλικίας παιδιά από το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης/κακοποίησης από ενήλικα ή με μεγάλη διαφορά ηλικίας άτομα.

 

Μίλησε με κάποιον, αν αναρωτιέσαι ή προβληματίζεσαι

Ποτέ δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα το να μη αισθάνεται κάποιος την ανάγκη να ξεκινήσει την ερωτική του ζωή στην ηλικία που το κάνουν οι περισσότεροι. Είναι διαφορετικό, όμως, να το θέλει πολύ αλλά για κάποιους λόγους να το βιώνει ως πρόβλημα, από το να μην έχει επιθυμία ή να μην του αρέσει/κατανοεί το σώμα του.

Εάν κάποιος θεωρεί ως πρόβλημα το να μην έχει κάνει έρωτα ή δεν αποδέχεται το σώμα του, είναι καλό να μιλήσει με κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης του ή με κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας. Πάντα ανακουφίζει το να ακούμε πως δεν είμαστε οι μόνοι που νιώθουμε έτσι αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι με παρόμοιους προβληματισμούς και ανασφάλειες. Η γνώση αλλά και η επιβεβαίωση κάποιων πραγμάτων από κάποιον που εμπιστευόμαστε μας βοηθά να νιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

σεξουαλική επιθυμία

Εφηβεία

Επίλογος

Αυτό που συνήθως συμβαίνει -όπως και με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή- είναι πως η πρώτη μας ερωτική εμπειρία δεν είναι έτσι όπως την έχουμε σκεφθεί. Κάποιες φορές, ίσως ακόμα και να νιώσουμε πως ήταν σκέτη αποτυχία, και αυτό να οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες και στην εικόνα που είχαμε δημιουργήσει οι ίδιοι στο μυαλό μας.

Το σεξ, όπως και οτιδήποτε άλλο στη ζωή, χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να μας δώσει τη χαρά και την ικανοποίηση που μπορεί. Κανείς δεν μπορεί να μάθει αμέσως τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες του σώματός του, ιδιαίτερα όταν αυτό εξαρτάται και από κάποιον Άλλον. Κανείς δεν μπορεί να παίξει το αγαπημένο του τραγούδι στην κιθάρα χωρίς να μάθει πρώτα τα ακόρντα και κυρίως χωρίς να πάρει την κιθάρα στα χέρια του!!!

Ο έρωτας χρειάζεται πάντα ένα ασφαλές μέρος όπου και οι δύο να μπορούν να έχουν τον απαραίτητο χρόνο και την άνεση ώστε να μπορέσουν να χαλαρώσουν. Χρειάζεται, επίσης, νηφαλιότητα και πλήρη συνείδηση αυτού που πρόκειται να γίνει. Αυτό σημαίνει: ΠΟΤΕ χρήση αλκοόλ ως μέσο χαλάρωσης ή διαχείρισης αναστολών και δύσκολων συναισθημάτων τα οποία θα πρέπει να διευθετούνται διαφορετικά και από πριν. Οι έρευνες δείχνουν πως το αλκοόλ συνήθως δυσκολεύει τα πράγματα, μειώνει αισθητά τις προϋποθέσεις ευχαρίστησης και μπορεί να οδηγήσει στην υπέρβαση ορισμένων βασικών ορίων που, κάτω από κανονικές συνθήκες, δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να υπερβούμε.

Το σεξ είναι πολύ περισσότερα πράγματα από την ερωτική πράξη αυτή καθαυτή τα οποία θα πρέπει κάποιος να μάθει και να τα λάβει υπόψη. Σεβάσου τα θέλω σου, αυτόν που έχεις επιλέξει για να μοιρασθείς μια τόσο σημαντική εμπειρία, το σώμα σου, και προστάτεψέ το! Να χρησιμοποιείς ΠΑΝΤΑ προφύλαξη για να προστατεύεις όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή σου.

 

Dr. Σάββας Ν. Σαλπιστής, M.Sc., Ph.D.

Κλινικός Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Στοκχόλμης ενηλίκων και παίδων

Διπλωματούχος Ψυχοθεραπευτής

Βασιλικού Ιατροχειρουργικού Ινστιτούτου Karolinska Στοκχόλμης

 

Για την υπηρεσία online ψυχολόγος (online συνεδρίες) κάντε κλικ ΕΔΩ

Για ραντεβού στο γραφείο του Σάββα Ν. Σαλπιστή Ph.D. κάντε κλικ ΕΔΩ

Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη , Ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη ,  Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη κέντρο , Ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη κέντρο , Ψυχολόγος Online , Ατομική ψυχοθεραπεία , Θεραπεία ζεύγους , Θεραπεία ζεύγους θεσσαλονίκη,  Θεραπεία παιδιών και εφήβων  , Συμβουλευτικές συνεδρίες ΘεσσαλονίκηΣυμβουλευτικές συνεδρίες

Προτεινόμενα άθρα

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *